2 Şubat 2011 Çarşamba

Körpe beyinlerin küçük sırları


Üniversitenin son senelerinde pazarlamaya merak sardım. Sonra okudum, okudum ve okudum. Öğrendim ki pazarlama bildiğimiz anlamıyla bitmiş daha da genişlemiş marka yönetimi diye bir şey olmuş. Şimdi yüksek lisansım bu konu üzerine. Yani bu yazıyı yazarken belli bir birikim üzerinden konuşuyorum, işkembeden değil:)

Bir marka nasıl başarılı olur, bilir misiniz? Karakter kazanarak! Yani Diesel asidir ve seksi, Mojito parti insanıdır, Red bull gecelerin adamıdır, Dell resmi Apple eğlenceli ve daha binlercesi...Yani ben yazarken sıkılmam da siz okurken sıkılabilirsiniz. Neyse sadede geliyorum:)

Küçük Sırlar diye bir dizi başladı. Bu dizideki karakterler çok sevildi, kıyafetleri takip edildi, senaryosu bile yok aslında! Sadece birbiri ardına gerçekleşen imkansız tesadüfler... Genç tikkylerin çektiği çileler! Neyse bu dizi bir hayli tuttu. Ama daha çok seyredilecek ve konuşulacak. Çünkü akıllı stratejiler söz konusu. Dizideki karakterlerden Ayşegül bir sitede köşe yazarı oldu. Senaryo bunu gerektiriyordu ama gerçek bir sitede de bu yazılar yayınlanmaya başladı. Sponsorların reklamları ve çok başarılı bir yazarın (ki bunlar Ayşegül'ün ağzından yazılıyor.) hayatı sorgulayan yazıları var. Her yazının altında yüzlerce "Ayşegüllll sana bayılıyorum" veya "canım ablammmmm çok seviyorum seniiii" yazan mesaj var. Bugün bu kadar yorumu Sartorialist bile almıyordur. Site hem çok tıklanıyor, hem de karakterlere augmented reality (abartılmış gerçeklik) katıyor. Sonuç olarak 12 ila 22 yaş arası kızlar ve erkekler diziye bayılıyor.

Koca markalar hala marka yönetimine ve sosyal medyaya para yatırmazken asıl gücün akıllı stratejilerle geldiğini göremiyorlar.

EDIT: Siteyi 1.5 milyon insan okuyormuş. Amerika, Avrupa ve Avustralya'da en çok tıklanan sitelerden birisiymiş!

Not: Görsel tamamen benim göz zevkim için! Bu çocuğu yakından da gördüm. Yanibir çekiciliği var. Garip. Ama o salaş kıyafetlerin altında böyle bir cevher yattığını kim bilebilirdi ki?

3 yorum:

Nill Kiss dedi ki...

aynen ben de birkan sokulluyu cok begendim yanı ekranda hiç oyle değil ama beyoğlunda bi barda gormustum ve o ne yaaa die cocuga hayran kalmıstım:))
bu arada ben de marka yonetimi uzerine master yapmak ıstıyorum, yurt dısı ıstıyorum oncelikli turkıyede bi bahcesehirde var die bılıorum önerir misin bu alanı?

.: Renkli Bilezikler :. dedi ki...

nilcim kesinlikle yurtdışını dene derim. ben gitmek istedim ama olmadı maalesef bazı sebeplerden öturu. ama sen muhakkak gıt. eger turkıyeden ıstıyorsanda bahcesehırde yapıyorum ben. stratejık pazarlama ve marka yonetımı okuyorum. detaylı bılgı ıstersen renklibılezıkler ıletısım adresıme maıl atabılırsın.

Nill Kiss dedi ki...

tamm cnm cok tesekkür ederim iş ciddiye binerse senden fikir alırım;))