13 Şubat 2011 Pazar

Kitaplar ve Pazarla(ya)mama

Kitap okumayı severim. Hep sevdim. Eskiden kitaplar çantalar veya FMCG ürünleri gibi pazarlanmazdı. Ağırlıkları vardı. Oksijensiz ortamlarda yere ilk kitaplar düşerdi. Şimdi onlarda değişti. İnançsızlaştılar. Pazarlamanın ve hırsın parçası oldular. Bir paket süt veya bir ruj gibi metalaştılar. Kitap kelimesinin de içi boşaldı.

Neden mi bu serzenişler? Serdar Özkan'ın Kayıp Gül kitabı tam bir pazarlama bombasıydı. Her kitapçıda Best Seller kısmındaydı ve üzerinde 12321 ülkede 2564656 dile çevrildiği yazıyordu. Arkasındaki yorumlarda şöyleydi:

"Simyacı, Küçük Prens ve Martı’yı sevenlerin mutlaka okumaları gereken
bir kitap." Air Beletrina – SLOVENYA


"Muhteşem. Bu romanın yaptığı muhteşem. Bu kitabın bizi birleştirmeye gücü olduğu söylenebilir." TVA Televizyonu – KANADA

"Türklerin Küçük Prens'i tüm dünyayı büyülüyor."
Helsinki Sanomat - FİNLANDİYA

Bende aldım. Okudum. Hep birşeyler olmasını bekledim. Son sayfaya kadar. Ama olmadı. Kitap "Tasavvufa Giriş" ders kitabı gibi. Elif Şafak "Aşk" kitabında tasavvufun dibine vurmuş, Serdar Özkan daha stajyerlik yapıyor. Kitabın konusu yok. Çekiciliği yok. Akmıyor. Sıkıyor. Vermiyor sadece zaman çalıyor. Kitap bitti. İnternetteki yorumları okudum. "O kadar övdüler bu kitabı, nesi güzel bunun hiç beğenmedim" vs. vs. vs.

Bugün metroda Serdar Özkan'ın yeni kitabının ilanı vardı. Yine aynı iddialı sloganlar. Altın Yayınevi'ndeki editörler bence meslek değiştirip marketing koçluğu falan yapsınlar.

Son olarak belki de Kayıp Gül gerçekten çok satmıştır. Gerçekten Japonlar kitaba deli olmuştur. Ama bunun sebebi Serdar Özkan'ın edebi dili değil, tasavvufun dünyada merak uyandırması ve Rumi kitaplarının yurt dışında çok ilgi görmesidir.

9 yorum:

mustafa dedi ki...

aslinda olay ne bilio musun?"siradan" alio kitabi..dil yalin..konu iilik yap iilik bul...bi gecede okuo...skor yapio..entel oluo 15 dakikaligina....versen eline nietzsche yi göt gibi kalicak...chomsky den zaten anlamaz...marquez de beyni sulanir...goethe de altina sicar...beyinsizler icin birebir.ben de aldim kitabi okuyamadim...ilkokul hece kiabi gibi lan

.: Renkli Bilezikler :. dedi ki...

ilkokul hece kitabi lan kismina katiliyorum:)

biberli dedi ki...

kitabı okumadım, beni hep itti..senin yazından sonra bi daha anladım neden hiç elimin gitmediğini o kitaba..
nokta atışı! :)

niye zaman harcadım buna diye üzülme, olsun, bu da bir şey farkettiriyor insana, değil mi? ;)
sevgiler

.: Renkli Bilezikler :. dedi ki...

adsiz. sen mustafayi tanimiyorsun ama ona kufredebiliyorsun. ama ismini yazacak kadar cesaret gosteremiyorsun. dolayisi ile blogumdan defol.

.: Renkli Bilezikler :. dedi ki...

biberli canim seni iten sey buyuk ihtimalle suslu puslu laflarla fazla abartilmis olmasiydi ama zaman kaybi konusunda hakli olabilirsin :)

mustafa dedi ki...

kim kufretmmis bana:)

Adsız dedi ki...

senin yazılarını seviyorum

Adsız dedi ki...

seni daha çok seviyorum ileride kendi kitaplarını yazarsın bende en büyük destekçin olurum Elif Şafak tan neyin eksik




*

.: Renkli Bilezikler :. dedi ki...

adsızzz her kimsen teşekkür ediyorum. bende yazmayı çok seviyorum. inşallah kitap yazarım ileride bir gün imzalar gönderirim:)